tirsdag 27 oktober 2020

Ordet «frase» har flere betydninger. Det kan bety floskel eller tomprat, men også setning eller talemåte. Valgkampen har som vanlig vært full av talemåter av typen 'fellesskap', 'demokrati', 'velferd' osv. Derimot har vi knapt en eneste gang hørt tale om 'klassekamp', 'revolusjon', 'sosialisme' eller 'kommunisme'. Ikke en gang som «fraser».

– Her må det være noe som ikke stemmer, tenkte vi. Når det finnes så mange ikke-sosialistiske partier, så må det vel være noen sosialistiske et eller annet sted. Men hvor? Angsten vår slapp taket da vi så at samfunnsstormeren Rødt kunne levere intet mindre enn 99 gode grunner til å stemme på partiet. Minst en av disse grunnene måtte jo være kampen for revolusjon, sosialisme eller kommunisme, i det minste i form av en floskel?

To dager før valget er det ennå håp i hengende snøre, men angsten kryper innpå igjen. Med 97 av de 99 grunnene på plass resulterer et søk etter ordene klassekamp, revolusjon, sosialisme og kommunisme fortsatt i samme bedrøvelige melding i nettleseren: – Frasen ikke funnet.