mandag 28 november 2022

En flom av ny kreditt, lav rente og digre budsjettunderskudd må føre til nye og enda verre problemer. Det er det også noen kapitalister som skjønner.

dn_20090826
Dagens Næringsliv

Megler Harald Moræus Hanssen i Fearnely Fonds er en av borgerskapets best betalte spekulanter. Etter å ha håvet inn 900 millioner de siste tre åra, gikk det bratt nedoverbakke for Moræus Hansen i fjor. Nå er han blitt varsom og lar seg ikke friste av børsoppgang og lavrentepolitikk.

– Dette går ordentlig til helvete, sier Hansen til Dagens Næringsliv. Overfor avisa viser Moræus Hansen til at dagens oppgang i aksjemarkedet er drevet av en voldsom tilførsel av penger gjennom lave renter og store, statlige budsjettunderskudd.

– Det skulle bare mangle at det ikke skulle virke en stund, men noen må jo ta regningen her og det blir det sentrale etterhvert. Jeg tør ikke gå inn i aksjemarkedet nå, for dette går ordentlig til helvete. Norge er annerledeslandet, men vi er et lite land som er utsatt for konjunkturer, så det kan gå galt for oss og, mener Moræus Hanssen. Han mener den optimistiske stemningen som nå råder, gradvis vil bli svekket som følge av at skattene må gå opp i verden og budsjettunderskuddene må gå ned. Megleren tror det etterhvert vil det bli mye uro rundt finansieringen av disse underskuddene.

Han viser til at for bare ett år siden var alle enige om at det var «livsfarlig» av den tidligere amerikanske sentralbanksjef Alan Greenspan å holde rentene i null i to år, noe som blåste opp banksystemet ved at det ble gitt for mye dumme boliglån, eiendomslån og så videre.
– Så kommer det nye problemer, og hva gjør vi? Akkurat det samme – bare fem ganger kraftigere, sier Moræus Hanssen til DN.

Analysen til Moræus Hansen er langt riktigere enn de lyserøde ballongene som slippes fra Finansdepartementet og de rødgrønne regjeringskameratene.

Les hele artikkelen på dn.no

Likte du det du leste? Vipps noen kroner til Tidsskriftet Revolusjon #114366 eller bruk Donér-knappen nedenfor.

Tusen takk for bidraget!

Bli abonnent i dag for bare kr 100,-