20 april 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

AML står i veien når regjeringa og arbeidsminister Robert Eriksson (FrP) vil åpne opp for midlertidige ansettelser og løsarbeid i vidt omfang. Derfor vil de ha endringer i loven. Prosjektet blir markedsført som et «håndslag til de unge» for at de skal få lettere innpass på arbeidsmarkedet.

Men bestemmelser om seks måneders prøvetid ved ansettelse eksisterer fra før av, og har gjort det i årevis. Regjeringa argumenterer på samme måte som EU og troikaen har gjort i Spania og andre kriseland for å tvinge fram «arbeidsmarkedsreformer».  Resultatet er at bare åtte prosent av nye jobber i Spania er faste stillinger, resten er midlertidige jobber, altså løsarbeid.

Planen til kapitalen og dens blå regjering dreier seg om å gjøre ungdom, og etterhvert alle som ikke har annet å selge enn arbeidskrafta si, til fritt vilt for arbeidskjøperne. Med dette liberaliseringsframstøtet kan arbeidskjøperne bruke og vrake ungdom etter forgodtbefinnende. Det blir det ikke flere jobber av, bare færre faste stillinger. Med økt løsarbeid følger også lønnspress nedover, sosial dumping og mer arbeidslivskriminalitet.

En helt tilsiktet bieffekt av et løsarbeidersystem av den typen regjeringa tenker seg, er at terskelen for å fagorganisere seg sjølsagt blir høyere. Gidder du organisere deg hvis du ikke aner om du er på samme arbeidsplass om tre måneder?

Et lignende framlegg til oppmykning av Arbeidsmiljøloven førte i 2005 til at LO mobiliserte og bidro til at Bondevik-regjeringa tapte valget. Nå er det framfor alt grunnplanet og mellomsjiktet i LO som driver kampen. LO-toppen presterte å gå ut med forslag om å utvide prøvetida til ni måneder – for å komme regjeringa i møte! Det skjedde samtidig med at LO-avdelinger gikk til politisk streik 23.9.

Fra Revolusjon 45, høsten 2014.

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre