tirsdag 28 juni 2022

Den danske befolkningen har klart og tydelig sagt NEI til å delta i EUs militærsamarbeid. Dette er et av de fire danske EU-unntakene. Nå forsøker regjeringen som en tyv om natten å liste dansk deltakelse i EUs militære oppbygging og operasjoner inn bakveien.

apk logoDenne uka tilslutter krigsminister Claus Hjort Frederiksen Danmark til ikke bare én, men to nye militære initiativer. En angrepsallianse mellom utvalgte EU-land og en ny utrykningsstyrke bestående av NATO-land. Uten noen som helst offentlig debatt!

Det Europeiske Intervensjonsinitiativ (EI2) består av ni EU-land og Storbritannia. Med EUs største makter Frankrike og Tyskland i spissen, er det reelt snakk om en fortropp i EUs militære oppbygging. De ti landene skal kunne rykke hurtig ut for å sikre interessene til EU, uten å sinkes av den langsomme beslutningsprosessen i Den europeiske union. Det er et ledd i oppbyggingen av EU-hæren i to hastigheter. Påstander om at Danmark ikke formelt inngår i EUs militære unionsoppbygging, kan ikke skjule at det i realiteten er dette som skjer. Danmark er med i oppbygging av EU-militæret.

Danmark skal dessuten delta i den nye utrykningsstyrken Joint Expeditionary Force (JEF). Den skal operere både i og utenfor NATO-regi og på kort varsel settes inn verden over.

Den danske regjering forsetter blindt på sin farlige opprustnings- og krigskurs.

Den danske regjering forsetter blindt på sin farlige opprustnings- og krigskurs. Vi har i årevis sett skiftende blå og røde regjeringer følge USAs, NATOs og EUs krigsdiktat. Det har ikke bidratt til fred i verden, men har spredd død, ødeleggelse og flygtningestrømmer for danske skattekroner.

Dansk kapital ønsker et sterkt militært EU og NATO for å sikre investeringer, bedrifter og markeder utenfor Danmarks grenser. Befolkningene blir gisler i den stadig mer intense konkurransen mellom USAs Trump, Russlands Putin og EUs Macron og Merkel. Og det er folkene som betaler den ekstreme krigsopprustningen med synkende sosial velferd. På samme vis som det er dem som betaler med liv og helse for de imperialistiske krigene.

I dag er kampen mod dansk krigsdeltakelse og opprustning tett forbundet med kampen for å komme ut av EU og NATO. De er begge aggressive imperialistiske allianser – og ikke garantister for fred og sikkerhet.

Derfor krever vi:
  • Danmark må trekke seg ut av de aggressive krigsalliansene som EI2 og JEF.
  • Full stans for dansk krigsdeltakelse og opprustning. Hent de danske soldatene hjem.
  • Regeringens største milliardinvestering med offentlige midler — det nye forsvarsbudsjettet og kampfly – skal omdirigeres til offentlig velferd.
  • Danmark skal ut av EU og NATO. Et selvstendig Danmark utenfor de imperialistiske alliansers diktat kan føre en politikk for avspenning og samarbeid.

Kilde: Regeringen skal ikke liste EU-hæren ind af bagvejen – Arbejderpartiet Kommunisterne 26. juni 2018.