tirsdag 24 mai 2022

Etter presidentvalget i Elfenbenskysten: Respekter folkeviljen – Nei til reaksjonær borgerkrig!

Etter ti år med en sosial og politisk krise som har ført til elendighet blant folkemassene, og fem år med tvetydighet og manglende avklaring, har presidentvalget i Elfenbenskysten endelig blitt avholdt. Ifølge offisielle tall har deltakelsen vært stor (83 prosent i første runde og ca 81 pst. i den andre). Resultatene som er offentliggjort av den uavhengige valgkommisjonen og bekreftet av FN-delegasjonen i Elfenbenskysten gikk 54,1 pst. av stemmene til Alassane Ouattara og 45,9 pst. til Laurent Gbabgo. Imidlertid har Grunnlovsrådet urettmessig erklært valget i syv regioner for ugyldig og har utropt Gbabgo som vinner. Ifølge våre observasjoner hadde Alassane Ouattara støtte fra velgerne. Argumentene for at «stemmeflertallet»­­ gikk til Laurent Gbabgo og for å overprøve resultatene holder ikke vann. Grunnlovsrådet har ikke vært nøytral valgdommer, men en tilhenger av Gbabgo.

Kampen om presidentembetet er avsluttet med seier for Alassane Ouattara. Men Laurent Gbabgo sin avvisning av valgresultatene har ført til at det blir «innsatt» to presidenter i republikken og vi får to regjeringer. Faren for sammenstøt som kan komme til å utløse en borgerkrig er reell.

Elfenbenskystens revolusjonære kommunistiske parti (PCRCI) er overbevist om at en borgerkrig vil bli katastrofal siden dette bare vil forverre situasjonen for folkemassene og for hele landet, og dessuten styrke den imperialistiske dominansen. Alt må gjøres slik at folkeviljen blir akseptert av alle hovedpersonene. PCRCI vil gjøre alt for å forhindre den reaksjonære borgerkrigen som avtegner seg i horisonten. Alle forsøk på å splitte folket i Elfenbenskysten og alle oppfordringer til stamme- og rasehat og fremmedfrykt må bekjempes og slås tilbake.

Akkurat nå er det viktigste og mest presserende å gjøre alt for at alle forstår behovet for å respektere flertallets vilje som kom til syne ved valget den 28. november, og dermed forhindre en reaksjonær borgerkrig.

Derfor oppfordrer PCRCI folkene i Elfenbenskysten til å si nei til fusk, nei til reaksjonær borgerkrig og eventyrpolitikk. Vi oppfordrer folk til å danne komiteer til kamp mot svindel og mot de som hisser til reaksjonær borgerkrig. La oss følge veien fram mot en bedre fremtid, la oss videreutvikle revolusjonen, som vil forene ivorianerne med hverandre.

Abidjan, 6. desember 2010.

Elfenbenskystens revolusjonære kommunistiske parti.