mandag 6 desember 2021

Søsterskipet til KNM Fridtjof Nansen, KNM Helge Ingstad, havarerte på egen hånd uten å ha vært involvert i krigshandlinger. Foto: Forsvaret.Søsterskipet til KNM Fridtjof Nansen, KNM Helge Ingstad, havarerte på egen hånd uten å ha vært involvert i krigshandlinger. Foto: Forsvaret.

Norge stiller KNM Fridtjof Nansen til tjeneste for USA. Fregatten skal «fullintegreres» med hangarskipstyrken USS Harry S. Truman Carrier Strike Group. Det betyr at fregatten står under direkte amerikansk kommando og vil delta i amerikanske operasjoner. Noe som aldri har skjedd før, og trolig er i strid med Grunnloven.

Sjef for Marinen, kommandør Trond Gimmingsrud, begrunner norsk deltakelse med at «hangarskipgruppen skal bidra til å sikre og opprettholde havretten, og havretten er utrolig viktig for Norge». Det melder Forsvarets Forum, tilsynelatende uten å reflektere over den ufrivillige ironien i utsagnet.

Kan settes inn overalt

Operasjonsområdet er i første omgang Atlanterhavet og Middelhavet, men poenget med en Carrier Strike Group er at den disponeres hvor som helst i verden for å reagere kjapt på sikkerhetskritiske situasjoner der USA skal demonstrere makt.

Dermed risikerer norske marinegaster å havne i konflikt med for eksempel kinesiske, iranske eller russiske sjøstridskrefter og er fullstendig prisgitt hva den amerikanske flåteadmiralen finner på.

… må ikke overlates i fremmede makters tjeneste

Norge kan bare underlegge seg andre lands kommando i tilfelle krig eller forpliktelser utløst av NATO-pakten. Derfor er denne fullintegreringa i en amerikansk hangarskipgruppe klart i strid med Grunnloven § 25: «Kongen har høyeste befaling over rikets land- og sjømakt. … Den må ikke overlates i fremmede makters tjeneste…» 

Men det er lenge siden norske styresmakter brydde seg om Grunnloven.

Så mye har den norske imperialismen «lært» av det forsmedelige krigsnederlaget i Afghanistan, med USA som politisk og militær regissør.