20 april 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Søsterskipet til KNM Fridtjof Nansen, KNM Helge Ingstad, havarerte på egen hånd uten å ha vært involvert i krigshandlinger. Foto: Forsvaret.Søsterskipet til KNM Fridtjof Nansen, KNM Helge Ingstad, havarerte på egen hånd uten å ha vært involvert i krigshandlinger. Foto: Forsvaret.

Norge stiller KNM Fridtjof Nansen til tjeneste for USA. Fregatten skal «fullintegreres» med hangarskipstyrken USS Harry S. Truman Carrier Strike Group. Det betyr at fregatten står under direkte amerikansk kommando og vil delta i amerikanske operasjoner. Noe som aldri har skjedd før, og trolig er i strid med Grunnloven.

Sjef for Marinen, kommandør Trond Gimmingsrud, begrunner norsk deltakelse med at «hangarskipgruppen skal bidra til å sikre og opprettholde havretten, og havretten er utrolig viktig for Norge». Det melder Forsvarets Forum, tilsynelatende uten å reflektere over den ufrivillige ironien i utsagnet.

Kan settes inn overalt

Operasjonsområdet er i første omgang Atlanterhavet og Middelhavet, men poenget med en Carrier Strike Group er at den disponeres hvor som helst i verden for å reagere kjapt på sikkerhetskritiske situasjoner der USA skal demonstrere makt.

Dermed risikerer norske marinegaster å havne i konflikt med for eksempel kinesiske, iranske eller russiske sjøstridskrefter og er fullstendig prisgitt hva den amerikanske flåteadmiralen finner på.

… må ikke overlates i fremmede makters tjeneste

Norge kan bare underlegge seg andre lands kommando i tilfelle krig eller forpliktelser utløst av NATO-pakten. Derfor er denne fullintegreringa i en amerikansk hangarskipgruppe klart i strid med Grunnloven § 25: «Kongen har høyeste befaling over rikets land- og sjømakt. … Den må ikke overlates i fremmede makters tjeneste…» 

Men det er lenge siden norske styresmakter brydde seg om Grunnloven.

Så mye har den norske imperialismen «lært» av det forsmedelige krigsnederlaget i Afghanistan, med USA som politisk og militær regissør.

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre