tirsdag 20 april 2021

Fornøyde fredsprismottakere på Jernbanetorget i Oslo.For en gangs skyld klarte Nobelkomiteen å finne en verdig fredsprisvinner, nærmere bestemt Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN).

Flere tusen mennesker møtte opp i fakkeltog for å kreve at også Norge må underskrive kravet om a-våpenforbud. Stopp NATO og andre fredsorganisasjoner var aktivt til stede.

Fakkeltoget var en støtte til prisvinnerne – og en protest mot NATOs førsteslagsstrategi og USAs nikkedokker i Storting og Regjering.

At prisen traff der det gjorde vondt, viste seg ved at atommaktenes ambassadører holdt seg unna. Og ved at statsminister Erna Solberg lot være å klappe etter prisvinnerens tale.

Det er et folkekrav at Norge må signere FNs atomvåpenforbud uansett hva NATO mener!Det er et folkekrav at Norge må signere FNs atomvåpenforbud uansett hva NATO mener! Foto: © CC-BY RevolusjonAntikrigsorganisasjoner som Norge ut av Nato, Stopp NATO, Bestemødre for fred og Den internasjonale kvinneligaen for fred og frihet sørget for mange godt synlige håndplakater med påskriften «Norge må signere FNs atomvåpenforbud». Aktivister fra Stopp NATO delte ut flere hundre løpesedler om NATOs førsteslagsstrategi og norske styresmakters underkastelse for den aggressive krigsalliansen.

I sitt Nobelforedrag sa Beatrice Fihn blant annet:

«Atomvåpen er nå, som kjemiske våpen, biologiske våpen, klasevåpen og landminer før dem, blitt forbudt. Deres eksistens er umoralsk. Deres avskaffelse er i våre hender.

Slutten er uunngåelig. Men blir det slutten for atomvåpnene eller for oss? Vi må velge ett av to.»

Og Setsuko Thurlow, overlevende fra Hiroshima, supplerte:

«Jeg var bare 13 år da USA slapp den første atombomben over min hjemby Hiroshima. Jeg husker fortsatt den morgenen klart og tydelig. Kl. 8:15 så vi et blendende blå-hvitt lysglimt fra vinduet. Jeg husker følelsen av å sveve i lufta. … Slik ble min elskede hjemby utradert med en bombe. De fleste av innbyggerne var sivile som ble forbrent, fordampet, forkullet – blant dem medlemmer av min egen familie og 351 av mine skolekamerater.»

«7. juli i år ble jeg overveldet av en enorm glede da et stort flertall av verdens nasjoner vedtok Traktaten om forbud mot atomvåpen. … Alle ansvarlige ledere kommer til å signere denne traktaten. Og historien vil ikke være nådig med dem som avviser den.»

Dette er bare noen korte utdrag. Du kan lese talene i sin helhet på Ivar Johansens blogg

Mer om fredsprisutdelinga på nrk.no