mandag 6 desember 2021

Rettferdighet for Tomas Martinez!

24. august er det et år siden vår meksikanske kamerat Tomás José Martínez Pinacho ble brutalt myrdet av paramilitære banditter etter en demonstrasjon for sosial rettferdighet i delstaten Oaxaca.

Tomás Martínez var en kjent leder blant bøndene og var en frontfigur i kampen mot gruveindustriens grove utbytting og megaprosjektene som har plyndret naturressurser i den meksikanske regionen Oaxaca. Omstendighetene rundt drapet tyder på en statsforbrytelse.

De samme økonomiske interessene står bak en lang rekke angrep og drap på folkelige ledere og militante aktivister i Oaxaca som har kjempet for arbeiderklassens og folkets rettigheter. I juni 2019 ble 15 personer bortført, torturert og massakrert etter å ha deltatt på en demonstrasjon i Huazantlán del Río i Oaxaca.

Kamerat Tomás José Martínez Pinacho var en kjent forkjemper for sosiale og menneskerettigheter, forsvarer av naturressurser, jord og landområder. Han var også leder for Den revolusjonære folkefronten (FPR) i delstaten og på nasjonalt nivå.

Dusinvis av organisasjoner og institusjoner som forsvarer menneskerettighetene, inkludert Den nasjonale menneskerettighetskommisjonen og deputertkammeret i delstaten Oaxaca, har krevd at delstatsregjeringen i Oaxaca går av og at de ansvarlige blir stilt for retten. De økonomiske støttespillerne som betaler for paramilitære dødsskvadroner må holdes ansvarlige.

Den føderale regjeringen må også holdes ansvarlig for den skandaløse etterforskningen. Et år har gått siden denne grusomme forbrytelsen, og myndighetene har ikke kommet nærmere å arrestere de virkelige skyldige.

Selv om to av gjerningsmennene er pågrepet, er flere av dem fortsatt på frifot, og det er ingen etterforskning av hvem som er de egentlige bakmennene.

Straffefriheten som hersker i forbindelse med kamerat Tomás José Martínez Pinacho viser seg også i forbindelse med drapene på rundt 100 aktivister og menneskerettighetsforkjempere, forsvarere av naturressurser, jord og landområder.

Den meksikanske staten garanterer ikke rettferdighet, men straffrihet for dødsskvadroner. Den holder sin hånd over bakmennene og de mektige økonomiske interessene. Bønder og arbeidere som kjemper for rettferdighet gjør det fortsatt med livet som innsats, på landsbygda som i byene.

Vi krever rettferdighet nå!

Lenge leve kamerat Tomás José Martínez Pinacho!