onsdag 26 januar 2022

Tyrkiske myndigheter stanset uten forvarsel sendingene til Hayat TV* onsdag 16. juli. Fjernsynskanalen ble startet opp i fjor under slagordet «Livet er mangefarget», og er en alvorlig torn i øyet på den tyrkiske staten.

Brevet til selskapet Turkovizyon, som Hayat leier frekvensområde av, fra generaldirektøren for Turksat gjør det helt klart at pålegget om å avbryte sendingene til Hayat TV kom fra Det øverste Radio- og fjernsynsrådet (RTÜK): «For at vi ikke skal bli nødt til å stenge av hele Turkovizyons sendevirksomhet, anmoder vi om at De straks avbryter sendingene fra Hayat TV og utviser mer sensitivitet når det gjelder hvilke kanaler De inkluderer i det digitale programtilbudet», er det truende budskapet.

– Vi vet at dette er uttrykk for utålmodigheten til det regjerende Partiet for rettferd og utvikling (AKP). Men vi har opplevd lignende tidligere, og Hayat er fortsatt i aktivitet. De kan ikke kneble Hayat, vi vil ikke forholde oss tause. Vi stoler på våre seere, som er kanalens ryggrad. 
Vi oppfordrer alle våre klassebrødre og -søstre, intellektuelle og kunstnere som kjemper for en bedre verden til å gjøre krav på Hayat som sin kanal og gi den sin støtte, sier TV-stasjonen i en uttalelse.

Støtteuttalelser kan sendes til: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Adresse for protester til tyrkiske myndigheter:

• Internal Affairs Ministry of the Turkish Republic (Fax: 0090 312 418 795),

• Radio and Television Supreme Council (Fax: 0090 312 499 5115) and Türk-Sat (Fax: 0090 312 499 5115


Hva er Hayat TV?

Fjernsynskanalen Hayat (som betyr Liv på tyrkisk) ble opprettet i desember ifjor som et alternativ til monopolene og regjeringskontrollerte kanaler. Den ble til gjennom initiativer fra hundrevis av fagforeningsfolk og representanter for andre masseorganisasjoner, intellektuelle og kunstnere, og bygger på en deltakerstyrt sendemodell. Kanalen sender over Turksat 2A-satelitten, og kan mottas over hele Europa, i Nord-Afrika, Midtøsten og Kaukasus i tillegg til Tyrkia.

hayatlogo Hayat TV vil «avdekke livets virkelige farger», og ikke den i realiteten enfargete virkeligheten som blir presentert i mediene ellers. «Som arbeidere og arbeidsfolk i milliontall er vi prisgitt det som blir presentert på skjermen som står midt i hjemmene våre. Vi blir enten fremmedgjort overfor oss sjøl, våre problemer og vår kultur, eller vi blir identifisert med en verden som står oss fjernt. La oss verken bli fremmedgjorte eller tilpasset fenomener utenfor vår virkelighet. La oss være vårt virkelige vi, idet vi verner om vår egen virkelighet».

Hayat TV er en kanal for alle de delene av folket som er blitt tilsidesatt og oversett. Hayat TV ser på seg sjøl som kanalen for kurderne, lazlar-folket (en etnisk gruppe i Svartehavsregionen – o.a.),  araberne, cirkassierne (folkegruppe i Kaukasus – o.a.),  armenerne og surianerne (en katolsk trosretning – o.a.)  såvel som for arbeiderne og de fattige massene.

Kameraene til Hayat TV fanger opp livets visuelle rytme, mangfold og rikdom der folk lever og virker. Hayat TV vil nå ut til og være til for kvinnene som har fått sine liv fanget mellom kjøkkenet og soverommet, for barn som reklamen sikter inn som framtidas "forbrukere", for de funksjonshemmede, miljøvernerne, forsvarerne av menneskerettigheter og sjølsagt for kulturen, kunsten og kulturarbeiderne.