mandag 28 november 2022

– Stopp killing us! CC BY-NC Joe BruskyMulighetenes land har i generasjoner lignet mer på et fengsel for den delen av landets befolkning som ikke har sine aner fra Europa. CC BY-NC Joe Brusky.

Kneet til undertrykkerne presser mot halsen på folk og arbeidere over hele verden.

Med kneet til en hvit politimann mot halsen sluttet George Floyd å puste. Takket være detaljerte opptak av drapet blir ikke Floyd bare enda et glemt offer.

Det handler om klasseundertrykking kombinert med rasisme i et amerikansk samfunn hvor kapitalisme, slaveri og raselover sameksisterte i flere hundre år. Terskelen for å drepe svarte har alltid vært lav i USA. Politidrapet på George Floyd har gitt utløp for oppdemma raseri forårsaket av en strukturell rasisme og urett i det amerikanke klassesamfunnet. Rasismen rammer særlig landets 48 millioner svarte innbyggere, men også latin-amerikanere og asiater.

– Jeg får ikke puste!

«Jeg får ikke puste», sa Floyd da han forgjeves ba for sitt liv. Millioner på millioner av verdens innbyggere føler umiddelbar empati – og raseri. I noen land fordi mange lett kan dele skjebne med George Floyd, men framfor alt fordi den overveiende del av menneskeheten er fratatt muligheten til å puste fritt. Vi har alle kneet mot halsen i tilfelle vi skulle «finne på noe» – som å gjøre opprør mot makthaverne med pengesekken. Kapitalistenes stat regulerer oksygentilførselen vår, også i borgerlige demokratier. Derfor solidariserer hele verden seg med masseprotestene i USA.

Også i Norge ligger kneet der som et mildt press. For eksempel i form av kriselover og demonstrasjonsnekt med smittevern som påskudd. 20.000 var forberedt på å demonstrere foran den amerikanske ambassaden i Oslo. Bare en brøkdel får lov til å vise sin protest, uten at det hindret tusener i å møte fram.

For makthavere i alle kapitalistiske land er det aldri aktuelt å ta bort kneet fra halsen vår. Spørsmålet er utelukkende hvor mye press de vil legge på det i en gitt situasjon.

Teksten fortsetter under VG-videoen fra demonstrasjonen i Oslo 5. juni.

Hundretusener av palestinere kjenner kneet på en helt annen måte. Israel struper et helt folk, med jevne mellomrom blir palestinere kvalt av israelske soldatknær. Israelske politifolk og instruktører deler gladelig «knee-on-neck»-metoden med sine amerikanske kolleger. Om politiutdanninga i USA er aldri så kort, ser betjentene ut til å ha fått den delen av opplæringa med seg.

Til tross for borgerrettighetsbevegelsen på 1960-tallet og avskaffing av raselover ligger rasismen djup og latent i USA. Verre i noen stater enn andre. Under overflaten er det mye som ikke har endret seg siden den afrikansk-amerikanske sangeren Paul Robeson i 1934 dro til Sovjetunionen for å få puste og synge fritt. «Her er jeg ikke en neger, men et menneske for første gang i mitt liv… Jeg beveger meg med menneskelig verdighet», sa han til pressa.

Fascisme i bakhånd

Demonstrasjonene og protestene over hele USA som forlanger rettferdighet og straff for drapsmennene fra politiet, har fått president Donald Trump til å fråde av raseri. Ikke mot politifolk som gjør seg til både dommere og drapsmenn, men mot det han kaller «anarkister» og Antifa, som presidenten vil sette på liste over «terrororganisasjoner». Antifa står for antifascister. Smak litt på den. Presidenten for supermakta Norge aldri sier imot, vil kriminalisere motstandere av fascisme.

Samtidig gir presidenten full støtte til staten Israels rasistiske ekspansjonspolitikk på Vestbredden. Som for å understreke sine fascistiske tilbøyeligheter truer Trump med å sette inn hæren mot eget folk, siden Nasjonalgarden åpenbart ikke er tilstrekkelig. Presidenten vil bruke opprørsloven «Insurrection Act» for å knuse all protest. Forsvarsminister Mark Esper synes det er i drøyeste laget å sette hæren inn mot eget folk. Enn så lenge. Dagens USA viser at det ikke er noen kinesisk mur mellom demokrati og åpent diktatur.

Erna Solberg synes det hele er «trist», samtidig som hun finner det naturlig at politet slår hardere ned på minoritetsbefolkningen enn andre i USA, «rett og slett fordi de også har vært involvert i mer kriminalitet». Slik opptrer Solberg som knebeskytter for statsvolden til verdens mest militariserte politi. Vi husker hvordan Trump skamroste sin nære allierte Erna Solberg for at «dere kjøper mye av vårt militære utstyr» da hun var på besøk i Washington i 2018.

Vi kneler for George Floyd, aldri for det kapitalistiske systemet.

Bli abonnent i dag for bare kr 100,-