mandag 25 januar 2021

Forlaget EvrenselVi vil fortsette å publisere!

Kjære venner og kolleger,

Som dere vet, fant det sted et mislykket kuppforsøk i Tyrkia den 15. juli 2016. Umiddelbart etter kuppforsøket, den 22. juli, erklærte president Recep Tayyip Erdoğan en unntakstilstand som gir regjeringen fullmakter til å utstede dekreter som har lovgivende virkning. Statsminister Binali Yıldırım forsikret om at disse dekretene bare skulle ramme de som planla kuppet og at ingen andre partier eller krefter ville bli berørt på udemokratisk vis. Likevel er Grunnloven vår de facto satt ut av kraft og landet blir styrt av dekreter fra president Erdoğan.

I løpet av de siste fire månedene har titalls TV-kanaler, aviser, nyhetsbyråer og forlag blitt nedstengt. Hundrevis av journalister har blitt anholdt og arrestert, pressekortene deres er inndratt, de blir nektet å forlate landet. Forfattere som kjemper for fred og demokrati, som Aslı Erdoğan og Necmiye Alpay har blitt fengslet. Vi hører om mishandling og tortur i fengslene. Alt dette foregår uten åpne rettslige prosesser, uten at det blir framlagt holdbare bevis og bare med løsrevne påstander og anklager om «forbindelser med kuppmakerne og terrororganisasjoner».

Evrensel Kültür er blant tidsskriftene som nå er forbudt.Evrensel Kültür er blant tidsskriftene som nå er forbudt.Det siste unntaksdekretet av 29. oktober 2016 nedla forbud mot to nyhetsbyråer, ti aviser og tre tidsskrifter. De sistnevnte er tidsskriftet for kunst og kultur, Evrensel Kültür; et teoretisk politisk tidsskrift, Özgürlük Dünyası, begge 25 år gamle tidsskrifter, og det ti år gamle tospråklige kurdisk-tyrkiske kulturmagasinet Tîroj. Disse tidsskriftene hører inn under selskapet Doğa Basın Yayın, som vi driver vår forlagsvirksomhet under. Den 30. oktober 2016 stilte representanter for myndighetene, fulgt av politistyrker og en pansret vogn og stengte av tidsskriftavdelinga vår. Alle bankkontoer og verdier i selskapet har blitt frosset. Dermed er virksomheten til forlagshuset vårt blitt stanset vilkårlig og uten lov og dom.

Siden det ble grunnlagt i 1988 har forlagshuset Evrensel utgitt 700 bøker, både skjønnlitteratur, sakprosa, barne- og ungdomsbøker. Det har kommersielle avtaler med respekterte forlag i ulike land. Det deltar i de viktigste internasjonale forlagsorganisasjonene som bokmessa i Frankfurt og barnebokmessa i Bo­logna. Nå er hele vår utgivervirkomhet truet.

Vi forsvarer oss mot unntakstilstanden og alle dens udemokratiske følger. Vi vil at vår tanke- og ytringsfrihet blir anerkjent og respektert. Arbeidet til et forlagshus går ut på å spre tanker og drømmer; vi vil få gjøre arbeidet vårt uten noen form for undertrykking, uten trusler og uten fare.

Til tross for undertrykkelsen, er vi stadig vekk i forlagshuset vårt. Vi slutter ikke å arbeide!

Vi ber om solidaritet!

Forlagshuset Evrensel

 

Send støtteuttalelser til:

Evrensel Publishing House

Fulya Alikoc Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. (Engelsk)

Olcay Geridonmez Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. (Tysk)

Twitter: @EvrenselBasim

Tel: 0090 212 255 25 46     Fax: 0090 212 255 25 87

Send protestuttalelser til:

Presidency of The Republic of Turkey:

E-mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Tel: 0090 312 525 55 55      Fax: 0090 312 525 58 31    Twitter: @tcbestepe / @RT_Erdoğan

Statsministerens kontor i Tyrkia:

Statsministerens e-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Tel: 0090 312 403 50 00    Twitter: @TC_Basbakan

Kultur- og turistministeriet:

Tel: 0090 312 212 83 00    Twitter: @KulturTurizmBak