tirsdag 30 november 2021

Venstrealternativet HDP (støttet av EMEP) har brutt sperregrensa ved valget i Tyrkia!

Valgresultatet presentert i avisa Evrensel.Valgresultatet presentert i avisa Evrensel. Distrikter med HDP-flertall er markert med lilla farge, regjeringspartiet AKP med gult.Dermed har Recep Tayyip Erdoğans planer om å innføre et enda mer autoritært presidentstyre fått et skudd for baugen.

Samarbeidet mellom det kurdiske Folkets demokratiske parti (HDP) og det tyrkiske arbeiderpartiet EMEP har gjort det mulig å bryte den høye tyrkiske sperregrensa på ti prosent.

Partilederne Selahattin Demirtaş and Figen Yüksekdağ fra HDP og EMEP-lederen Selma Gürkan ble i februar enige om et valgsamarbeid på bakgrunn av den kritiske og urolige politiske og sosiale situasjonen i Tyrkia.

Landets NATO-regjering spiller et skittent dobbeltspill i forhold til krigen i nabolanda Syria og Irak, og fører en ofte brutal linje i forhold til arbeiderklassen og sosiale bevegelser. Nylig var fem tusen metallarbeidere ved Renault-fabrikkene i Bursa i streik. Erdoğan og AKP ble i sin tid sett på som et alternativ til de kemalistiske generalene i Tyrkia, men har i økende grad tydd til fascistisk voldsbruk, arrestasjoner og sensur som ikke står tilbake for forgjengerne fra partier som CHP (sosialdemokratisk) og MHP (åpent fascistisk). Presidenten har ved flere anledninger vakt internasjonal oppsikt ved å forsøke å stenge ned sosiale medier som twitter.

HDP dominerer fullstendig i de kurdiske provinsene øst i landet. HDP ser med støtte fra EMEP – som avstod fra å stille egne lister – ut til å ha fått over 13 prosent av stemmene og vil få mer enn 70 plasser i nasjonalforsamlinga. Dette umuliggjør planene til presidentens parti AKP om å sikre tilstrekkelig flertall til å endre grunnloven i enda mer autoritær og antidemokratisk retning.

Valgresultatet er en stor og viktig seier for hele den demokratiske, progressive og revolusjonære bevegelsen i Tyrkia.

evrensel.net finner du videoer og annet stoff i forbindelse med valget.

Se også:

IKMLPO med storslagent festmøte i Istanbul