tirsdag 28 juni 2022

Verken utnevnelsen av etterretningssjefen Omar Suleiman til visepresident, lovnader om at demonstrantene på Tahrir-plassen ikke vil bli straffeforfulgt eller løfter om lønnsøkning for statsansatte, har lyktes med å kvele protestbevegelsen i Egypt.

Etter femten dager i strekk fyller tusenvis av demonstranter igjen frigjøringsplassen i Kairo og gatene i Alexandria. De vil ikke nøyes med mindre enn Mubaraks avgang og frie valg. Suleiman er selvsagt ikke noe alternativ, han er CIAs mann i enda større grad enn Mubarak.

Suleimans samtaler med Det muslimske brorskapet og noen andre opposisjonsgrupper har ikke falt heldig ut for regimet. For så vidt heller ikke for Brorskapet, som har fått problemer med å bortforklare hvorfor de har snakket med Suleiman til tross for sine tidligere erklæringer om at forhandlinger med regimet var «uaktuelle» før presidenten har gått av.

Suleiman er Israels mann

Egypternes tillit til at Suleiman representerer noe som helst nytt er effektivt torpedert av lekkasjer fra Wikileaks. I et notat fra den amerikanske ambassaden i Tel Aviv skriver diplomatene at David Hacham i det israelske forsvarsdepartementet «hadde bare godt å si om Suleiman, og han viste til at en direkte telefonlinje mellom Israels forsvarsdepartement og den egyptiske etterretningstjenesten er i daglig bruk».

Torturisten Suleiman er også Hillary Clintons favoritt som Mubaraks etterfølger. Han regnes muligens som en mer håndterbar figur, ettersom Mubarak på flere områder har vært et hår i suppa og skal ha motsatt seg amerikanernes planer om regimeskifter og «blomsterrevolusjoner», blant annet i forhold til Iran og Syria.

USA holder flere dører åpne

Obama-administrasjonen ser at de er nødt til å revurdere sine «strategiske partnerskap», ettersom tida er i ferd med å løpe ut for de stivna arabiske klientstatene. USA har hastverk med å finne ut av hvordan de skal regissere «myke regimeendringer» som sikrer de strategiske interessene og samtidig har en viss folkelig støtte som kan gi nye marionetter en slags legitimitet.

Det spørs om de er for seint ute. For sikkerhets skyld forflytter USA krigsskip til Rødehavet, blant annet det kombinerte landgangs- og angrepsfartøyet USS Kearsarge.