torsdag 26 mai 2022

Den 25. oktober gjennomfører Tunisia et nytt farsevalg, som president Zine el-Abidine Ben Ali utvilsomt vil «vinne». I forkant av valget har regimet forsøkt å bringe opposisjonelle til taushet, og utenlandske journalister som har intervjuet systemets kritikere er kastet ut av landet.
Hamma Hammami
Hamma Hammami er talsmann for PCOT.

Blant de fremste opposisjonelle som er utsatt for regimets undertrykking er Hamma Hamami, offentlig talsmann for det forbudte Tunisias kommunistiske arbeiderparti (PCOT) og hans kone, menneskerettigsadvokaten Radhia Nasraoui. De har begge blitt terrorisert og forfulgt av regimet i flere tiår.

Trakassering

Den 25. september ble han og Radhia overfalt av sivilkledd politi på Kartago-flyplassen i Tunis da de vendte tilbake fra Paris. I Paris hadde Hamma gitt et intervju til den arabiske TV-kanalen Al Jazeera og til France24 [se video] der han beskyldte det tunisiske regimet for undertrykking og krenking av menneskerettigheter og også forklarte hvorfor PCOT gikk inn for boikott av valget.

Reiseforbud

Siden 10. oktober har hjemmet til Hamma og Radhia vært under kontinuerlig politibeleiring, og Hamma ble samme dag stanset på flyplassen da han skulle reise til Frankrike for å delta i en konferanse om det tunisiske valget. Også Radhia ble den 20. oktober stoppet under innsjekking. Påskuddet var at en rettsinstans skal ha ilagt dem reiseforbud, uten at politiet ga noen nærmere forklaring. Overfor parets advokat benektet justismyndighetene og den nasjonale sikkerhetssjefen kjennskap til noen rettsforføyning, ifølge Human Rights Watch.

Provokasjoner

Tunisia. Kart fra Wikipedia Commons
Tunisia ligger strategisk plassert på nordspissen av Afrika. Kart fra Wikipedia Commons

I bilen til advokat Abderraouf Ayadi, som fulgte  Hamma Hammami og hans datter Sarra (10) til flyplassen for å møte Radhia, hadde «noen» plassert en eksplosiv væske.

Paret blir uavlatelig og med alle mulige påskudd innkalt til forhør, mens presseorganer som er kontrollert av Innenriksministeriet regelmessig publiserer injurierende artikler med påstander om at paret skal ha planlagt å «overfalle» en ikke navngitt person.

Le Monde kastet på dør

Også kritiske utenlandske korrespondenter blir hindret i å rapportere om hva som foregår i Tunisia. Florence Beaugé, Afrika-korrespondenten til avisa Le Monde, ble nektet innreise da hun ankom Kartago flyplass den 20. oktober, angivelig fordi hun er «systematisk fiendtlig innstilt til regjeringa». Beaugé sa sjøl at hun hadde fått vite uoffisielt at den direkte årsaken var hennes artikkel i Le Monde den 8. oktober som omhandlet politiets trakassering av Hammami og Nasraoui.

EU og Norge med svin på skogen

Europa og Norge ligger lavt når det gjelder kritikk av Tunisia, på grunn av landets strategiske interesse for EU samt på grunn av investeringer i landet. Det skandaliserte norske oljeselskapet DNO (som blant annet er aktivt i de kurdiske områdene i det okkuperte Irak) har nettopp inngått en intensjonsavtale med australske Audax om at DNO skal få 50 prosent av letelisensen Chorbane i Tunisia mot å dekke 100 prosent av konstnadene for den første letebrønnen. (Kilde: e24.no)

Ber om støtte

Hamma Hammami har nå gått under jorda for å verne om eget liv og helse. Han har tidligere utholdt vedvarende tortur etter flere fengselsopphold. Partiet PCOT ber alle progressive, demokratiske og revolusjonære krefter om støtte og om å protestere overfor det tunisiske regimet.