mandag 8 august 2022

Spansk politi arresterte tirsdag ti tidligere medlemmer av det baskiske partiet Batasuna. Under operasjonen stormet politiet lokalene til fagforeningen LAB i Donostia (San Sebastian) og arresterte seks fagforeningsaktivister. Arrestasjonene er siste utfall i den pågående kriminaliseringa av den baskiske venstresida.

Arrestasjonene av ti baskiske uavhengighetsaktivister kommer etter ordre fra antiterror-dommer Baltasar Garzón i spesialdomstolen Audiencia Nacional. De arresterte vil bli siktet for forsøk på å reorganisere en forbudt organisasjon og det er ventet at de vil bli stilt framfor domstolen i løpet av noen dager.

 

Otegi blant de arresterte

Blant de arresterte var Batasuna-talsmann Arnaldo Otegi. Otegi er kjent som talsmann for den baskiske venstreorienterte uavhengighetsbevegelsen. Han er tidligere dømt for blant annet «glorifisering av terrorisme». Sammen med fire andre ble han arrestert da politiet stormet et møte i den baskiske fagforeningen LAB i Donostia. To andre ble arrestert i den nærliggende byen Hernani og ytterligere tre i Iruñea (Pamplona).

Langile Abertzaleen Batzordeak (LAB) organiserer rundt 32.000 arbeidere i Baskerland, hovedsaklig i den spanske delen. Foreningen ble stiftet i 1974, men har etter et kongressvedtak i 2000 utvidet virksomheten og fått større fotfeste også i den franske delen. Foreningen er den største lovlige organisasjonen i den venstreorienterte uavhengighetsbevegelsen.