mandag 17 januar 2022

Feiring av Newroz i DiyarbakirI Tyrkia er det i virkeligheten fortsatt det Nasjonale Sikkerhetsrådet MGK som styrer og som leder den skitne krigen mot kurderne og andre progressive og demokratiske krefter.

I hele Nord-Kurdistan  og i mange tyrkiske storbyer som Istanbul, Izmir og Ankara, feira folk nasjonaldagen Newroz i tusentall og krevde en demokratisk løsning av det kurdiske spørsmålet. De største markeringene fant sted i byen Diyarbakir.

Blant talerne var også Levent Tuzel fra Arbeidets Parti (EMEP). – Først når Tyrkia har løst sitt eget kurdiske problem og innledet forhandlinger med de virkelige representantene for det kurdiske folket, kan Tyrkia bli et virkelig demokratisk og sjølstendig land som kan stå opp mot USA, sa han blant annet, og fordømte sjåvinismen og provokasjonene som de militære og APK-regjeringa iverksetter mot det kurdiske folket.

Demonstrasjonene var i utgangspunktet fredelige, og geriljaen HPG hadde erklært ensidig våpenhvile under feiringa. Men det tyrkiske regimet blei skremt av masseomfanget, og gikk til offensiv med 10.000 soldater like etterpå. Soldatene brukte høyteknologiske og kjemiske våpen, og begikk nye krigsforbrytelser. 14 geriljasoldater ble drept.

Gravfølge angrepet

Da titusener av rasende kurdere skulle begrave sine martyrer den 27. mars, blei gravfølget angrepet med tåregass og kuler i byene Amed, Adana og Siirt. Hundrevis ble arrestert og flere såra. Til sammen har fem demonstranter og to barn blitt drept av politi, militære og fascistiske bander.

Folket krever at de fascistiske morderne fra Susurluk and Semdinli blir tiltalt og straffet, og de krever oppklaring av tusenvis av hemmelige operasjoner, bortføringer og forsvinninger samt lokalisering av massegraver etter sjåvinistbandenes og de militæres massakrer.

En av disse fascistorganisasjonene kaller seg Özel Buro (Spesialbyrået), og skryter av at de skal knuse PKK. De sender også trusler via internett til progressive internasjonale organisasjoner og aviser som de anser som støttespillere for den kurdiske og/eller den revolusjonære tyrkiske bevegelsen, og kunngjør at de nøye overvåker nettrafikken.

Maner til enhet mellom arbeiderne og folkene

EMEP og andre partier på den revolusjonære venstresida i Tyrkia maner til kampenhet mellom de forskjellige folkene og nasjonene i Tyrkia, og oppfordrer til å slåss mot den kemalistiske sjåvinismen og nasjonalisme.

– Tro ikke på løgnene til fascistgeneralene med sine amerikanske medaljer på brystet. Kolonikrigen som blir ført mot vårt kurdiske folk er en skitten ugjerning som er en skamplett på tyrkernes nasjonale ære, sa partiet MLKP i et opprop.

Fram til 1995 var feiring av Newroz totalforbudt i det sjåvinistiske NATO-Tyrkia. Gjennom NATO bidrar Norge med våpen og teknologi til det tyrkiske regimet.