mandag 6 desember 2021

I sin tale til FNs generalforsamling kalte Venezuelas president Hugo Chávez Frias USA for en «terroriststat» og sa at FN-hovedkvarteret bør flyttes fra New York.

Han gjorde det klart for generalforsamlinga at USA «er et land som ikke respekterer resolusjonene fra denne forsdamling», og høstet stor applaus. – USA framfører doble standarder, sa Chàvez. – Den amerikanske regjeringa forsvarer terrorisme. De taler om kampen mot terrorisme, men de utfører terrorisme, statsterrorisme, framholdt han. På den etterfølgende pressekonferansen viste han til USAs krigshandlinger og bruk av napalm i Irak, drapsoppfordringene mot Chávez fra predikant Pat Robertson og USAs vern av Luis Posadq Carriles, som er ettersøkt for terrorbombing av et cubansk passasjerfly.

Også Cubas Fidel Castro fulgte opp anklagene fra Chávez. Bush-administrasjonen har på sin side kjørt en beinhard retorikk mot Venezuela, med anklager om at Caracas har en «destabiliserende innflytelse» i Latin-Amerika. Den amerikanske regjeringa hadde på forhånd lagt hindringer i veien for sikkerhetsfolkene og helseteamet til Chávez, ved å nekte dem visum. I forbindelse med Katrina-orkanens ødeleggelser, tilbød Venezuela USA forskjellige former for assistanse. Også Cuba tilbød en brigade av 1500 leger og helsepersonell. USA har ignorert disse tilbudene.