onsdag 26 januar 2022

Sør-Afrikas metallarbeiderforbund NUMSA:

– Vi trenger et marxist-leninistisk fortroppsparti og en fagbevegelse på klassekampens grunn

NUMSA-medlemmer foran kontorene til COSATU 8. april 2014 krever at eksklusjonen blir omgjort. NUMSA kjemper nå for å bygge en ny landsorganisasjon. Foto © NUMSA numsa.za.orgNUMSA-medlemmer protesterer foran kontorene til COSATU 8. april 2014.
Foto © NUMSA
Bruddet mellom det sør-afrikanske metallarbeiderforbundet NUMSA og den sør-afrikanske faglige landsorganisasjonen COSATU er nå ugjenkallelig.

I juli i år opprettholdt COSATU vedtaket om å ekskludere sitt største enkeltforbund fordi det forsvarer prinsipper som COSATU og regjeringspartiet ANC har forlatt. Metall- og gruvearbeiderne har fått nok av sviket til ANC, SACP og COSATU-ledelsen.

«Hvis ANC ikke leverer varene må dere gjøre med dem som dere gjorde med apartheid-regimet.»

Nelson Mandela på den ekstraordinære nasjonale kongressen til COSATU i 1993.

2o år etter at det fascistiske apartheidregimet måtte bite i gresset, har det svarte flertallet sett fint lite til økonomisk framgang og den sosiale rettferdigheten som var lovet i Frihetscharteret.

På noen områder har situasjonen blitt enda verre enn den var. Fattigdom, grov utbytting og høy kriminalitetsrate preger dagens Sør-Afrika. I stedet for nasjonalisering av industrien som foreskrevet i Frihetscharteret, har Sør-Afrika gått motsatt vei.

 

Bakgrunn:

  • Rafael Martinez skriver her om gjenopplivninga av den nasjonale frigjøringsbevegelsen i Sør-Afrika (The Re-Emergence of the National Liberation Movement in South Africa) i det indiske tidsskriftet Revolutionary Democracy.
  • Torgny Hasås i Fri Fagbevegelse: Sørafrikansk fagbevegelse splittes