tirsdag 7 desember 2021

Tunisierne har gått ut på gatene i protest mot amerikansk innblanding både i Tunisia og i nabolandet Libya.

Samtidig som Vesten forbereder militære angrep mot Libya, er USAs utenriksminister Hillary Clinton på visitt i Tunis i et forsøk på å sikre amerikanske interesser etter at folket kjeppjagde diktator Zine El Abidine Ben Ali.

«Vi må føle sterk forpliktelse overfor Tunisia, slik at vi kan hjelpe dem økonomisk og med overgangen til demokrati», sa Clinton ifølge Al Jazeera. Hun lovet samtidig 20 millioner dollar i «hjelp» i sitt møte med representanter for overgangsregjeringa.

– Uønsket

Hundrevis av demonstranter har protestert mot besøket tre dager på rad med slagord som «Ingen ny kolonialisering etter revolusjonen», «Kom deg ut Hillary Clinton, du er ikke velkommen». De har kanskje ikke glemt at Clinton som presidentfrue under sitt besøk i 1999 koste seg sammen med den tunisiske dikatorens «førstedame», Leila Ben Ali. Så seint som i april 2010 ble Ben Alis utenriksminister Kamel Morjane invitert til Washington av Hillary Clinton. I den anledning gav

«Fru Hillary Clinton [ga] utenriksministeren i oppdrag å overbringe en vennskapshilsen til President Ben Ali, der hun nok en gang uttrykte takknemlighet for den varme gjestfrihet og velkomst hun var blitt til del i Tunisia under sitt besøk som førstedame i 1999, et besøk hun har gode minner fra.» (tunisiaonlinenews.com)

Demonstrantene i Tunis har også advart kraftig mot amerikansk innblanding i nabolandet Libya.