mandag 6 desember 2021

VenezuelaDen rød-grønne regjeringa befinner seg ikke i Oslo, men i Caracas.
Venezuela vil nasjonalisere oljeindustrien, mens den norske regjeringa lar Statoil og Hydro fortsette privatiseringskursen.

Under edsavleggelse for den nye regjeringa sa Venezuelas president Hugo Chavez at «vi skal nasjonalisere alt som er blitt privatisert». Det gjelder i særdeleshet for oljeindustrien i Orinoco nordøst i landet. Her er blant andre Statoil involvert, sammen med multinasjonale selskaper som Chevron, Exxon-Mobil og Conoco Phillips.

Statoil har vært aktive i Venezuela siden 1995, altså flere år før Hugo Chavez vant sitt første presidentvalg i 1999. I 2003 fikk Statoil tilslaget på Blokk 4 i Plataforma Deltana. I Sincor-prosjektet bidrar Statoil med å foredle og raffinere den svovelholdige tungolja til en lettere oljekvalitet.

Chavez vil be kongressen om en fullmaktslov så han kan regjere per dekret. Det betyr at presidenten ikke trenger støtte fra nasjonalforsamlingen for å få gjennom en lov. Etter at opposisjonen, dominert av den reaksjonære høyresida i landet, boikottet presidentvalget, har den bolivarianske bevegelsen så godt som alle plassene i nasjonalforsamlinga.

Chavez har varslet at han ønsker seg Venezuela som en sosialistisk republikk, og at det skal innarbeides i landets navn. Det pågår for tida forhandlinger om å slå Den bolivarianske bevegelsen for den femte republikken, MVR, sammen med et 20-talls venstrepartier og -organisasjoner.