søndag 23 januar 2022

For første gang gjennomfører Kina og Russland en storstilt felles militærøvelse. Rundt 10.000 soldater er involvert i den åtte dager lange øvelsen, der blant annet landgangsoperasjoner inngår. Utgangspunktet for øvelsen er havnebyen Vladivostok.

USA følger øvelsen med argusøyne. Den er et tydelig signal om at Kina og Russland ikke har til hensikt å se passivt på mens USA stadig utvider sin innflytelsessfære i Asia.

Usbekistan har fått nok

Mens øvelsen pågår, har Usbekistan økt presset mot USA for å avvikle den amerikanske aktiviteten ved flybasen Kharsi-Khanabad. Den uzbekiske nasjonalforsamlingen har vedtatt å be amerikanerne komme seg ut. Usbekistan har vært viktig for de amerikanske operasjonene i Afghanistan, og landet har også vært benyttet som torturkammer for fanger fraktet fra Afghanistan og Guantanamobasen.

Press på Kirgisistan

I juli krevde Russland, Kina og de sentralasiatiske statene Kirgisistan, Usbekistan, Tadsjikistan og Kasakhstan at USA setter en dato for når landet vil trekke sine militære styrker ut av regionen. Kirgisistan og Manas-basen har vært særdeles viktig for USAs terrorkrig.  Det var Manasbasen som var utgangspunkt for de norske F-16-flyenes bombetokter mot afghanerne.

Etter besøk fra krigsminister Donald Rumsfeld, har Kirgisistan blitt midlertidig banket på plass. Landets forsvarsminister sa etter møtet med Rumsfeld at flybasen i Manas blir værende «så lenge situasjonen i Afghanistan gjør det nødvendig».