tirsdag 27 juli 2021

Teheran (FNA) – En framtredende representant for det iranske rettsvesenet fordømmer Vestens opptreden i narkotikabekjempelsen i Afghanistan, og understreker at Vesten, særlig USA, nå har kontroll over narkotikahandelen i det krigsherjede landet.

I dag har ikke afghanerne vesentlig innflytelse i spørsmålet om narkotika, men NATO og vestlige stater kontrollerer narkotikaproduksjon og -trafikk og er aktive på dette feltet, sa viserettsjustitiarius Ebrahim Raeesi på en konferanse i regi av politisjefene for narkotikaavsnittet i Teheran før nyttår.

«I dag blir narkotrafikken og nettverkene kontrollert av amerikanerne og afghanere opptrer som agenter for dem», sa Raeesi. Han pekte på at disse statene har muligheter til å forebygge produksjon og distribusjon, men at produksjonen øker og utvikler seg takket være tilstedeværelsen av de vestlige styrkene. Dommeren ga Vesten ansvaret for at narkoproblemet i Afghanistan er forverret, og beskrev det som «en forbrytelse mot menneskeheten».

En afghansk lovgiver har tidligere avslørt at de fremmede styrkene er direkte involverte i produksjon og distribusjon av dop, og at britene har trent opp eksperter i opiumsdyrking.

«Så lenge utenlandske styrker er til stede i Afghanistan, vil dyrking, produksjon og smugling av narkotika fortsette i landet», fortalte Nasimeh Niazi til FNA i april. Hun la til at i Helmand-provinsen er det nå en rekke produksjonslaboratorier som driver virksomheten helt åpenlyst, og at slike ikke fantes før den amerikansk-ledede krigen i Afghanistan.

Iran bruker milliarder av dollar på sin kamp mot narkotikatrafikken, særlig den som kommer over grensa fra Afghanistan, verdens største opiumsprodusent. Iran står ifølge landets egne oppgaver for 85 prosent av verdens opiumbeslag.

Kilde: Det iranske nyhetsbyrået farsnews 28.12.2010.