tirsdag 7 desember 2021

Shahabi med håndjern sist han satt i Evin-fengselet. Foto fra GlobalUnion.I en uttalelse fordømmer Arbeidets parti i Iran (Toufan) på det sterkeste arrestasjonen, mishandlinga, truslene og torturen som den faglige aktivisten Reza Shahabi og andre kampvillige arbeidere i Iran utsettes for. De iranske marxist-leninistene ber om internasjonal solidaritet og støtte til kravet om at alle faglige aktivister i Iran straks må settes fri. Lignende krav er også reist av internasjonal fagbevegelse.

Myndighetene i den islamske republikken Iran har lagt press på Reza Shahabi, styremedlem i bussarbeiderforeninga i Teheran, for at han skal melde seg for det berykta Evin-fengselet. Reza Shahabi ble arrestert i juni 2010 for sitt faglige arbeid. Den islamske revolusjonære domstolen siktet ham på falskt grunnlag for «anti-statlig propaganda» og for å «handle mot nasjonal sikkerhet» i april 2012. Han ble dømt til 6 års fengsel og utestengt i 5 år fra alt fagforeningsarbeid.

Reza Shahabi ble hardt mishandlet av fengselsmyndighetene. Under pågripelsen og avhøret ble han slått og satt i isolat i mange måneder. Helsetilstanden hans forverret seg raskt i fengselet, og han utviklet nakke -og ryggsmerter og nummenhet i bein og armer. Selv om medisinske undersøkelser viste at han trengte ryggkirurgi, lot fengselsmyndighetene ham ikke få øyeblikkelig medisinsk behandling utenfor fengselet.

Reza Shahabi innledet flere sultestreiker i protest mot mishandlinga av faglige aktivister og politiske fanger. Som et resultat av nasjonalt og internasjonalt press, innvilget statsadvokatens kontor Shahabi medisinsk permisjon i januar 2013, men han ble tvunget til å returnere til fengselet i april samme år. Han var ferdig med å sone sin reduserte fengselsstraff i mai 2015. Regimet i den islamske republikken prøver nå å fengsle Reza Shahabi på ny i det berykta Evin-fengselet, med det påskudd at en del av Shahabis medisinske permisjon ikke var avtalt.

Det kapitalistiske regimet i Den islamske republikken frykter uavhengige arbeiderorganisasjoner. Regimet ser slutten på sin parasittiske tilværelse nærme seg når arbeiderklassen og folket er samlet, og prøver å kvele ethvert forsøk på å bygge uavhengige og demokratiske arbeiderorganisasjoner. Men kampen for dannelsen av fagforeninger har en lang historie i Iran, og verken sjahens eller ayatollahenes arrestasjoner og fengsling av aktivister har vært i stand til å stoppe denne kampen.