onsdag 26 januar 2022

Militante arbeidere forsvarer arbeidsplassene sine i det sørlige Korea.

Helikoptre og horder av væpna opprørspoliti er satt inn mot rundt 550 oppsagte arbeidere som i to måneder har okkupert deler av bilfabrikken Ssangyong i Pyeontaek, ca sju mil sør for Seoul.

Ssangyong ble i 2004 delvis overtatt av kinesiske kapitalinteresser, representert ved Shanghai Automotive Industry. Bilfabrikken er rammet av krisa, og planlegger å sparke over en tredjedel av arbeidsstyrken, ca 2700 arbeidere.

Kreditorene vil ha hånd om verdiene − muligens for å videreselge deler av produksjonsutstyret. De truer med å likvidere Ssangyong som selskap hvis ikke tilstanden ved fabrikken snarest blir «normalisert» − ved hjelp av politihelikoptre og batonger.
De modige sørkoreanske arbeiderne forsvarer seg godt mot politiangrepene. Minst 23 er meldt skadd så langt.

Fagforbundet Korean Confederation of Trade Unions iverksatte i juli en tre dager lang generalstreik i solidariet med Ssangyong-arbeiderne i Pyeontaek. Generalstreiken ble avslutta den 24. juli, men den politiske krisa i landet fortsetter. Da generalstreiken tok til, gikk parlamentarikerne løs på hverandre med bare knyttvenene. Scenene ble formidla til hele verden via tv-kameraer.


[Oppdatert 17. oktober 2009] Fredag 16. oktober ble to sentrale tillitsvalgte i fagforeninga ved Ssangyong dømt til henholdsvis ett og et halvt og ett års fengsel for å ha organisert den militante streiken som påstås å ha kosta fabrikken 300 milliarder won i produksjonstap.