onsdag 26 januar 2022

For ett år siden sendte det franske folket rystelser gjennom Unionsprosjektet da de sa dundrende «non» til grunnlovsforslaget. Dagen blir markert av en rekke politiske miljøer i Frankrike.

Tyskland, som overtar EU-formannskapet i 2007, varsler nå omkamp om grunnloven. Franskmennene, som nettopp har nedkjempet reaksjonære arbeidsreformer som var snytt ut av nesa på EU-liberalismen, har all grunn til å holde guarden oppe – i likhet med de europeiske folkene ellers.

På sitt toppmøte i Wien nettopp fastholdt de 25 utenriksministrene fra EU at grunnloven likevel kke er død. Den tyske utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier varslet at Tyskland har tenkt å bruke sin formannskapsperiode i EU i første halvdel av 2007 til fornyet kamp for grunnloven.

– Det er viktig at vi holder oss til det politiske grunnlaget for grunnlovstraktaten, sa Steinmeier. Samtidig må man respekterte at nederlenderne og franskmennene ikke ønsker å legge dagens grunnlovsutkast fram for velgerne i nye avstemninger, tilføyde han ifølge Dagens Næringsliv .

Kapitalens EU-politikere leter etter en «mellomløsning» som de kan få de europeiske folkene til å sluke, og deretter presse fram nye avstemninger i Frankrike og Nederland. 

Men de færreste tror det er realistisk på kort sikt, spesielt ikke i Frankrike, der både den sittende presidenten og regjeringa er fullstendig kompromitterte i folkets øyne.