torsdag 28 januar 2021

Sjialederen Moqtada al-Sadr gir USA skylda for volden i Irak de siste dagene, blant annet for bilbomben som gikk av i den hellige byen Najaf 13. april. Ti mennesker ble drept og 42 skadet da bilbombe gikk av ved Imam Ali-helligdommen midt i Najaf og nær lokalene til Sadr og storayatollah Sistani.

I fredagsmessa i moskeen i Kufa beskyldte al-Sadr den USA-leda koalisjonen for å stå bak den sekteriske spliden som kostet hundrevis av liv og drevet titusener på flukt. – De dreper religiøse sjialedere med formål å hisse til sekterisk strid, sa Sadr blant annet, ifølge AFP. I bønnetalen retta Sadr spesiell kritikk mot den amerikanske ambassadøren Zalmay Khalilzad. – At han er til stede på alle de politiske møtene viser tydelig USA-innblanding i irakiske anliggender, sa Sadr.

Sadr og hans Mehdi-hær har etter valget i desember valgt å samarbeide med den dominerende sjiafløyen rundt SCIRI, og han prøver til en viss grad å balansere mellom Sistani og den sunnidominerte motstandsbevegelsen.

Når han utpeker USA og ikke sunnimuslimske grupper som ansvarlige for de mange bombeprovokasjonene mot sjiamoskeer, er det et signal som både USA og det iranskstøtta SCIRI og deres dødsskvadroner (Badr-militsen) nok merker seg.