mandag 8 august 2022

Irakiske Røde Halvmåne blir ofte trakassert eller kommer under angrep fra USA-leda styrker. Det sa organisasjonens visepresident Jamal al-Karbouri da han besøkte Geneve før jul.

«Hovedproblemene vi støter på er i første rekke de multinasjonale styrkene. De gjør det tøft for oss, de angriper våre kontorer, og de pågriper våre frivillige medarbeidere», sa han. Karbouri fortalte at hovedkvarteret til Røde halvmåne i Bagdad er gjennomsøkt fire eller fem ganger, hvor soldater har ødelagt dører og vinduer. «Hver gang gjør de dette, og vi vet ikke grunnen. Er det for å skremme oss, hindre arbeidet vi gjør, eller er det en annen grunn, frykt for terrorister?»

Men det er ikke «terrorister», ei heller militser eller motstandsbevegelsen som skaper problemer for det humanitære arbeidet. «For det meste er det amerikanske styrker som angriper oss», sa Karbouri.

Iraks Røde Halvmåne har en stab på rundt tusen personer og et nettverk av ca 200.000 frivillige. Innsatsen som Røde Halvmåne og de mange frivillige gjør for å minske lidelsene i dagens Irak, kan vanskelig måles.

Igjen ser vi at USA ikke respekterer verken det irakiske folket eller Det internasjonale Røde Kors.

Bakgrunnskilde for denne artikkelen er Middle East Online