Europa og EU
- Detaljer
- Kategori: Europa og EU
Over hele Europa foregår ei omlegging til et militærvesen som bygger på profesjonelle soldater. Forsvarsminister Kosmo følger derfor opp en omforent doktrine, som henger sammen med NATOs nye strategi.
Den franske verneplikten skal opphøre i år 2002, og Frankrikes militære styrker erstattes utelukkende bestå av yrkessoldater. I løpet av 6-7 år skal altså masseutskrivinga av sivile som vernepliktige, en tradisjon som stammer fra den franske revolusjon i 1789, avvikles helt.
Tyskland vurderer
Storbritannia har i årtier basert seg på yrkessoldater, og dermed er det bare Tyskland og Italia av de europeiske stormaktene som fortsatt vil opprettholde en vernepliktsordning. Men også her har det vært reist forslag om å "profesjonalisere" styrkene. For Bundeswehr er dette blitt aktualisert etter at Forbundsdagen i Bonn og forfatningsdomstolen har åpent opp for bruk av tyske tropper i "utenlandsoperasjoner". I mellomtida satser man på en slags parallell oppbygging av sterkere innslag av verva spesialenheter, omtrent i tråd med vår hjemlige "kosmobilisering". Italia, den siste av de gamle stormaktene, vil heller ikke helt avskaffe verneplikten, men skal derimot gjøre enkelte regimenter til helprofesjonelle avdelinger.
- Detaljer
- Kategori: Europa og EU
En ny meningsmåling utført for den islandske avisen Fréttablaðið, viser at 64 prosent av islendingene er imot et EU-medlemskap, og bare 36 for. 62,9 prosent er motstandere av å innføre euro (37,1 er for). Nei-siden har altså kommet kraftig styrket ut av den eurodebatten som ja-siden hos vår EFTA-nabo dro i gang for et års tid siden. Disse fakta står i skarp kontrast til det bildet enkelte prøver å tegne her hjemme, som for eksempel Europabevegelsen som i sitt siste nyhetsbrev henviser til den islandske utenriksministerens høyttenking om islandsk euro uten EU-medlemskap, et forslag som ikke bare avvises av EU, men også ganske ettertrykkelig av det islandske folk.
- Detaljer
- Kategori: Europa og EU
- Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen prøver seg med skitne triks når han nå vil trumfe gjennom hastebehandling av tjenestedirektivet, sier Heming Olaussen, leder i Nei til EU.
Han minner om at regjeringen i Soria Moria-erklæringa og i den nylig vedtatte Europameldinga lover både ny åpenhet, demokratisk medvirkning og grundige prosesser i behandling av EU- og EØS-saker. - Det tok Andersen mindre enn to uker å glemme løftene i Europameldingen, sier en meget overrasket Nei til EU-leder.
- Hele uttalelsen fra Nei til EU
- Detaljer
- Kategori: Europa og EU
Vedtaket er på tvers av EU-kommisjonens syn og et direktiv som ble vedtatt i 2003. Vi hadde nær sagt: Sjølsagt! På tross av all propaganda fra ja-sida i Norge: For EU-kommisjonen er «like konkurransevilkår» overordna alt snakk om miljøhensyn.
- Detaljer
- Kategori: Europa og EU
«Arbeiderne og folkene har ingen interesse av et 'sterkt' EU. Dette gjelder for alle land, både i og utenfor EU.»
Intervju med Christian Pierrel, representant for Frankrikes kommunistiske arbeiderparti (PCOF) i landsstyret for 29. mai-kollektivet.
- Detaljer
- Kategori: Europa og EU
Kjære Cappelen Forlag
I læreboken Monitor 1 samfunnskunnskap (av Berner og Borge) for åttendeklasse handler kapittelet internasjonalt samarbeid bare om EU, det står ingenting om verken FN, EFTA, Nato eller WTO. Hvorfor blir disse organisasjonene totalt neglisjert, mens EU blir framstilt som det eneste viktige internasjonale samarbeidet i verden i dag?
- Detaljer
- Kategori: Europa og EU
For ett år siden sendte det franske folket rystelser gjennom Unionsprosjektet da de sa dundrende «non» til grunnlovsforslaget. Dagen blir markert av en rekke politiske miljøer i Frankrike.
Tyskland, som overtar EU-formannskapet i 2007, varsler nå omkamp om grunnloven. Franskmennene, som nettopp har nedkjempet reaksjonære arbeidsreformer som var snytt ut av nesa på EU-liberalismen, har all grunn til å holde guarden oppe – i likhet med de europeiske folkene ellers.