21 juni 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Fra Enhedslistens valgkampanje. Enhedslisten har lenge vært et forbilde for Rødt.Fra Enhedslistens valgkampanje. Enhedslisten har lenge vært et forbilde for Rødt.

En stemme på Enhedslisten ved valget til EU-parlamentet er en stemme for EU og mer EU, skriver Dorte Grenaa.

Enhedslistens valgslagord foran valget til EU-parlamentet er «På din side i Europa». Men dette gjelder bare ikke hvis du er motstander av EU. Enhedslisten har nå vært åpne tilhengere av EU i flere år, og ledelsen har vært skaptilhengere i enda flere år.

EU er ikke en vinnersak, og det vet Enhedslisten, så de må prøve å fange opp det de kan av kritikere og tvilere ved ikke å snakke seriøst om EU. Tvert imot prøver de å gjøre EU mer spiselig ved å foreslå ting som felles rutetider og togbilletter i hele EU. Dette er sikkert forståelig og en fordel for alle! Som deres hovedkandidat Per Clausen sa her om dagen i et TV-intervju, vil han kunne kjøre mye raskere fra Aalborg til møter i Brussel og endatil med grønn samvittighet.

En annen måte er å forsøke å vinne stemmer på den omfattende solidariteten i Palestina med kravet om at EU anerkjenner Palestina som stat. Et helt rettferdig krav å stille til alle land og regjeringer i EU. Men å gjøre det til et krav fra EU betyr å arbeide for å styrke EU-staten med en felles EU-imperialistisk utenrikspolitikk som ikke vil gagne Palestina. EUs utenrikspolitiske sjef har antydet at EU må lede en tostatsløsningsprosess uten snakk om en fredsprosess.

Det er to ting som slår en i øynene med Enhedslistens krav og valgplakater, i tillegg til at man skulle tro at de ble laget av et reklamebyrå for en barne-TV-kanal med slagord som FUT FUT (ja, du leste riktig).

Dette er populistiske gylne løfter som EU-parlamentet ikke har noen innflytelse på, og som, hvis de ble gitt, ville bety mer makt til EU og være et ytterligere skritt mot et Europas forente stater. Slik som en felles abortpolitikk, eller starten på en felles skattepolitikk med en EU-minsteskatt.

De ignorerer fullstendig det faktum at EU er monopolenes prosjekt

De ignorerer fullstendig det faktum at EU er monopolenes prosjekt ene og alene til fordel for kapital og profitt. At EU er en imperialistisk blokk, at det er et spørsmål om kapitalistiske klassesamfunn og statsmakter.

Og så er vi tilbake til den berømte felles togplanen. Hvordan skal det løses etter at det har blitt privatisert og fragmentert i land etter land til private selskaper, hvis formål ikke er togdrift, men overskudd og profitt? Ja, Enhedslisten vil rulle tilbake privatiseringene, hvordan? – gjennom et overnasjonalt felles EU-togfond! I tillegg til at det er tull, ville det bety mer EU-stat om det ble gjennomført.

I det hele tatt ser økt fondskapitalisme med medeierskap ut til å være den Enhedslistens løsning på problemene i EU og måten å endre EU innenfra til et sosialt, miljøvennlig og fredelig EU. Hvilket er et stort illusjonsnummer.

Enhedslistens Pelle Dragsted understreket i forbindelse med deres siste årsmøte – at den rødgrønne alliansen ønsker å sitte i regjering under Socialdemokratiet. Det forutsetter blant annet at Enhedslisten er blitt et rent, åpent EU- og NATO-parti.

Enhedslistens hadde ikke kunnet stille selvstendig og få en andel av mandatene og de mange EU-euroene som følger med, hvis de ikke hadde kuppet og manipulert Folkebevægelsen mod EU. Stilt overfor en EU-motstanderliste man kan stemme på, vil Enhedslisten være altfor nedstrippet som det EU-partiet det er, og ikke få nok stemmer til å komme inn.

Enhedslisten håper at ved å få folk til å tro at det er deres demokratiske plikt å stemme, vil en rekke EU-motstandere avgi sin stemme til dem som det minste ondet. De prøver å si at å ikke stemme vil styrke høyresiden og Dansk Folkeparti. Nei, det styrker EU og dets vaklende legitimitet å stemme på støttepartier, uavhengig av graden av støtte og kritikk. En stemme på Enhedslisten er en stemme for EU og mer EU.

På samme måte som Sosialistisk Folkeparti i 1993 var gudfaren til det såkalte «nasjonale kompromisset», som stakk en kniv i ryggen på Danmarks Nei til Maastricht-traktaten og den felles EU-unionen, vil Enhedslisten på samme måte bli husket som de som stakk en kniv i ryggen på Folkebevægelsen mod EU, solgte EU-motstanden og sto på feil side i kampen mot EUs utbytting, reaksjon og imperialistiske krigspolitikk.

Dorte Grenaa representerer Arbejderpartiet kommunisterne (APK).

Originalartikkelen er publisert på kpnet 26. mai.

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre