18 april 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

Faglig uttalelse fra landsmøtet til Kommunistisk Plattform (marxist-leninistene), april 2015.

Innleie = Sosial dumping! 1. mai 2012. Foto: © RevolusjonDet «moderne» arbeidslivet betyr midlertidighet og usikkerhet for stadig flere. For kapitalen er arbeidsfolk «bruk og kast». Prinsippet om fast ansettelse og dermed stillingsvern, blir systematisk underminert. Fra den ene dagen til den andre vet du ikke hvem du jobber for, eller om du i det hele tatt har jobb.

  • Bemanningsbyråer har fått frie tøyler for inn- og utleie av arbeidskraft.

  • Ny arbeidsmiljølov gir generell adgang til midlertidig ansettelse, titimersdag og gjennomsnittsberegning av overtid.

  • Anbudsprinsippet er innført på snart alle områder. Også offentlig eide virksomheter deltar i anbudskarusellen. Stadig flere med fast stilling blir «midlertidige» i praksis: Taper «din» bedrift anbudet, mister du jobben.

  • Selskaper splittes opp for å pulverisere arbeidsgiveransvar, selv midt under en arbeidskonflikt (jf. pilotstreiken i Norwegian).

  • Bedrifter og foretak setter bort driften av sine anlegg til private operatører og kontraktører. Dette foregår blant annet i kommunalt eide havner (jf. Yilport i Oslo Havn).

EØS-avtalens «fri flyt»-prinsipp legitimerer sosial dumping og fleksibilisering.

Målet for kapitalen er på den ene sida økt profitt gjennom kutt i lønn, pensjon og velferdsgoder. Og på den andre sida ønsket om å unndra seg arbeidsgiveransvar og tariffrettslige forpliktelser.

Bruk av midlertidige ansettelser, vikarbyråer, underleverandører og oppdeling av arbeidsplasser i en stor mengde datterselskaper er ikke bare kapitalens angrep på den enkelte arbeiders rettigheter og jobbsikkerhet, men et frontalangrep på en organisert arbeiderklasse. Kapitalens strategi er at fagforeninger skal knuses og at streikeretten skal pulveriseres.

Kampvillige fagforeninger og forbund må slåss mot denne utspekulerte strategien fra NHO og kompani, om nødvendig på tvers av lov- og avtaleverk. LO-ledelsens legalisme og klassesamarbeid vil føre til nederlag.  

  • Krev konsernansvar for ansatte og tariffområder. Nei til oppstykking og selskapsakrobatikk for å vri seg unna arbeidsgiveransvaret!

  • Tydeliggjør arbeidsgiverbegrepet i Arbeidsmiljøloven!

  • Vekk med EØS-avtalen!

  • Bedrifter som tyr til streikebryteri gjennom datterselskaper og kontraktører under konflikt må umiddelbart bli møtt med boikott, blokade og sympatistreik fra hele fagbevegelsen.

Det er kapitalismen som er midlertidig. Den er et historisk utlevd system som må bli avløst ved at de som skaper verdiene også styrer samfunnet – sosialismen. Et samfunn uten utbyttere, kontraktører og midlertidighet.

Flere uttalelser:
NATO gir krig og kaos – Norge ut av NATO!
Regjeringa håner frigjøringskampen mot Hitler-fascismen

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre