18 april 2024

Abonnér for kr 150,–

Vipps til 114366 eller bruk betalingskort

President Temer kom til makta ved et statskupp mot Dilma Rouseff. Illustrasjon: Carlos Latuff.Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG) reagerer på at Norge tar imot en statsleder som kom til makten i Brasil i fjor under svært graverende omstendigheter. Brasils president Michel Temer har drevet ulovlig valgkampfinansiering, korrupsjon i millionklassen og har motarbeidet rettsvesenet.

«Det er svært alvorlig at Norge tar imot en president som er tiltalt for grov korrupsjon.»

«Det er svært alvorlig at Norge tar imot en president som er tiltalt for grov korrupsjon. Norge bør ta et tydelig standpunkt mot korrupsjon og for demokrati i møtet med Temer» sier Ixchel León, styreleder i LAG.

Senest i mai i år ble et lydopptak av Temer avslørt, der det kommer fram at han betaler for at en partifelle skal holde tett om omstendigheter omkring den store korrupsjonsetterforskningen «Lava Jato» (Operasjon Bilvask). 

«Korrupsjonen var kjent allerede ved hans innsettelse i fjor. Store demonstrasjonene har pågått i over ett år. Kravet er at Temer må gå av. De krever en slutt på Brasils utbredte korrupsjon, både innenfor statsapparatet, kongressen, men også innenfor privat sektor. Skal Brasil ha noen sjans til å etablere et reelt demokrati er første steg å støtte en reell rettsprosess.»

Kravet om hans avgang har økt i takt med korrupsjonsavsløringene, men protestene handler om mye mer. Den 28. april ble deler av Brasil paralysert i det som beskrives som den største generalstreiken på over 20 år. En ny generalstreik er annonsert 30. juni.

Krisen i Brasil er et angrep på demokratiet, mener León. «Temer og hans regjering har hamret gjennom en politikk som skaper raseri hos befolkingen. Reformer i arbeidslivet vil forverre situasjonen til millioner av mennesker, arbeidet med urfolk har stoppet opp, kriminalisering av rettighetsforkjempere øker og Brasils bønder står sjanseløse foran den mektige agrobusinessen. Dette må Norge si tydelig fra om.»

Brasil er Latin-Amerikas største økonomi og Norges viktigste handelspartner i regionen. LAG mener Norge må sende helt tydelige signaler til den Brasilianske presidenten, til regjeringen og kongressen, at korrupsjon er totalt uakseptabelt og alle norske investeringer bør fryses til rettsprosessen er avsluttet.

Kontaktinformasjon

Astrid Fadnes, Latin-Amerikagruppene i Norge og Brasilkjenner, tlf 97 71 92 34

Bakgrunn

Om statskuppet i 2016

Gjeldskrise i det kapitalistiske Kina
Storbyen Guangzhou. Illustrasjonsfoto: Huramaul fra Pixabay Et av verdens største...
Les videre
Strømopprøret: Et rop om planøkonomi
Industriaksjonen, Nei til EU, Motvind Norge og andre krefter står sentralt i folkeopprøret mot...
Les videre
Kontinuerlig monopolisering i bank og finans
I norsk målestokk er Den norske Bank (DnB) en finanskjempe. Bankens oppkjøp av en brysom utfordrer...
Les videre
Fiktiv pengekapital og kryptovaluta
For mange framstår kryptofenomenet som mystisk og nesten uvirkelig. Vi tar en nærmere titt bakom...
Les videre
Finanskapitalen setter den globale politiske...
Lenins definisjon av imperialisme blir bekreftet til overmål når man observerer størrelsen og...
Les videre