– Vi gleder oss til revolusjonsfest!

Gatas Parlament spiller for å feire 100-årsdagen til revolusjonen den 4. november! 

Nytt album fra Gatas parlament.– Vi gleder oss, sier Elling fra Gatas, – og håper vi kan være med å inspirere den neste revolusjonen også! Og skal det bli noe, så må det jo komme folk! Så vi håper det kommer folk. Og at dem er entusiastiske, og sinte og glade på en gang! Det er litt mye oppgaver, men det er sånn man vinner!

Sneplogen

Naar vi idag skal rydde os en vei til seier,
saa la en sneplog være vort symbol.
For vi er rydningsmænd langs alle verdens veier,
som farer klassen op mot lys og sol.

Om sneen sperrer for os veien vi maa vandre,
saa la os pløie den saa godt vi kan.
Og snart saa myldrer det av millioner andre,
som ogsaa gjerne vil naa solens land.

Spænd dig for plogen, gut! Vi trænger unge kræfter,
naar vi skal brøite os en vei i sne.
Spænd dig for plogen, gut. De andre kommer efter,
naar veien først er tydelig at se.

Rudolf Nilsen

Trotskistenes kjæledegge avslørt som angiver

Forfatteren George Orwell har i årtier vært dyrket som en venstreorientert kritiker av udemokratiske regimer. Nå viser dokumenter at mannen ikke bare var antikommunist, men også angiver for den britiske stat.

En fersk 20-binds utgave av George Orwells samlede verker omfatter også hans ukjente svartebok. Denne delen av Orwells virksomhet har vært hemmeligholdt siden1950, ifølge bokseriens redaktør, professor Peter Davison. Boka bekrefter at Orwell spionerte på venner og kolleger, og lagde en kommunistisk svarteliste der blant andre Charlie Chaplin, George Bernhard Shaw og dikteren C. Day Lewis ble angitt som kommunister og «krypto-kommunister». Celia Kirwan, en god venninne av George Orwell, var ansatt i en hemmelig antikommunistisk avdeling i det britiske utenriksdepartementet, Information Research Department – IRD.

Livet er ikke bare fotball

Svein Borgen

 

Novelle av

Svein Borgen

Første dagen ute med krykkene: Tore sleit seg oppover bakkene mot parken, uøvd og varm. Det var vanskeligere enn han hadde venta. Rett som det var kom han i utakt og støtte det vonde beinet. Tore bante og svetta seg videre.

Endelig var han oppe.

Parken lå på en kolle nesten midt i byen, som ikke var særlig stor, og hadde utsikt i flere retninger. Tore hinka avsted for å finne en plass der han kunne se jernbanestasjonen og industrifeltet langs linja. Parken hadde mange benker, de fleste opptatt av pensjonister og mødre med småbarn. Tore slo seg ned ved sida av en eldre mann som så ut som han satt og sov. Tore var ikke innstilt på å kaldprate med fremmede. I sær ikke med gamle folk og deres «Ungdommen nå til dags», «I gamle dager derimot» og «Jeg skjønner ikke hvordan alt er blitt her i verden».

Mannen sov ikke. Han snudde seg mot Tore og sa: «I gamle dager var det margarinfabrikk der bilverkstedet holder til nå.»

Tor kunne ikke la være å si noe: «Jaså? Jeg jobber på det bilverkstedet.»

«Jeg veit det», sa mannen. «Jeg har sett deg komme ut derfra. Dessuten har jeg sett deg på fotballbanen mange ganger. Du er midtstopper.»

«Ja», sa Tore kort, brydd over å bli gjenkjent.